باید دوستان بدونن که در طراحی یک جلد همیشه باید مقدار فضایی رو برای برش در نظر گرفت من از دوستان طراح همیشه سئوال می کردم این فضا چقدر باشه و دوستان اکثراً می گفتن 0.6 (شش دهم) تا 1 سانتی متر، اما واقعاً مقدار ثابتی نداره ولی بهتر 1 تا 1.5 (یک تا یک و نیم سانتی متر) در نظر گرفته بشه و نباید تو این فضا چیزی نوشته بشه.
دومین چیزی که اکثر دوستان با اون مشکل دارن نحوه بدست آوردن عطف کتاب، من با دوستانی که تو انتشارات مختلف کار می کردن صحبت کردم و همه اونها توصیه کردند برای هر 200 صفحه ای که می بندیم باید 1 سانتی متر عطف بگذاریم(در صورتی که کاغذی که در چاپ خونه چاپ میشه 70 گرمی باشه) و یکی از دوستان و استادان عزیز فرمولی رو گفت که تا حالا تو همه کارام منو کمک کرده و اون فرمول:
تعداد صفحات کتاب *(ضرب) 0.005664= مقدار عطف کتاب که این عدد باید گرد شه
و این نکته رو اضافی کنم که این فرمول در کاغذهای 80 گرمی استفاده میشه و اگر کاغذ چاپ ما 70 گرمی باشه باید عدد بدست اومده رو در 15% ضرب کنیم و حاصل رو از عدد اولیه کم کنیم.
مثال:
200 صفحه کتاب (200*0.005664= 1.1328 در نتیجه 1.2) برای کاغذ 80 گرمی
200 صفحه کتاب (200*0.005664= 1.1328 ، 1.1328 * 15% = 0.16992
و در انتها 1.1328 –(منهای) 0.16992 = 0.96288 و در اینجا نتیجه می گیریم عدد باید 0.97 بشود که با توجه به ضخامت جلد می توان آن را 1(یک) در نظر گرفت.
بعد از بدست آوردن عطف میشه وسطش رو بدست آورد و با فونت مناسب و اندازه قلم مناسب تو عطف عنوان و نام نویسنده رو اضافه کرد.
قطع (ابعاد): قطع کتاب یا سالنامه با توجه به طول و عرض صفحات کاغذ آن مشخص می شود. برخی از قطع های معروف بدین شرح است: قطع مدیران (5/19×5/25)، قطع وزیری (16×23)، قطع رقعی(14×21)، قطع خشتی (21×21)، قطع پالتویی (5/10×5/21)، قطع جیبی پالتویی (5/7×16) و ....
2. عطف: قسمتی از عرض جلد کتاب یا سالنامه که پشت و روی جلد را به هم متصل می کند و در صحافی گالینگور و جلد سازی بصورت ته صاف یا ته گرد و یا اشکال دیگر می تواند باشد.
3. جلد چرمی: از چرم مصنوعی تولید شده و معمولاً دور جلد دوخته می شود. به دلیل نرم بودن و دوام بیشتر، جلد چرمی مورد توجه بیشتری واقع می شود. چرم مصنوعی در انواع بافت ها و رنگهای مختلف و همچنین تولیدات ایرانی و خارجی موجود می باشد. (استفاده از چرم طبیعی برای جلد سالنامه امکان پذیر بوده ولی در عین حال بسیار گران است.
4. جلد گالینگور: گالینگور به کاغذ با پوشش مخصوصی که برای روکش جلد کتاب ویا جعبه های خاص استفاده می گردد، گفته می شود. گالینگور در رنگهای بسیار متنوع و در طرحهای مختلف در انواع تولیدات ایرانی و خارجی موجود است (در تولیدات بانک سالنامه از بهترین انواع گالینگور خارجی استفاده می شود.
5. طلا کوبی و نقره کوبی: طلا کوبی یعنی ثبت آرم و یا نوشته با حروف درشت بر روی انواع گالینگور ویا کاغذ و مقوا همراه با فشار و حرارت. عموما ًبرای درج آرم و نام شرکت بر روی جلدهای گالینگور استفاده می شود. بر خلاف نام طلاکوبی،رنگهای متنوع داشته ولی رنگ نقره ای آن بیشتر استفاده می شود. قبل از طلاکوبی باید کلیشه آرم و نوشته مورد نظر ساخته شود. در صورتی که هنگام طلاکوبی کلیشه بدون استفاده از ورقه های طلا به کار گرفته شود، سطح گالینگور بدون آنکه رنگی به خود بگیرد اندکی گود شده که جذابیت خاصی دارد.
6. داغی: حک و گود کردن آرم یا نوشته بر روی جلد چرمی و یا گالینگور که با استفاده از کلیشه آن طرح امکان پذیر است. داغی رنگ نداشته و فقط با فرورفتگی ایجاد شده قابل تشخیص است. برخی انواع گران قیمت گالینگور و چرم (ترمو) در اثر فشار حرارت کلیشه تغییر رنگ داده و تیره می شود. کلیشه مورد استفاده برای جلد چرمی حتما ً باید 3 میلی متر باشد. در مواردی چاپ آرم رنگی بر روی جلدهای گالینگور و چرمی با استفاده از چاپ سیلک امکان پذیر است.
7. جلد 4رنگ و سلفون: در این نوع جلد طرح جلد و پشت جلد بصورت 4 رنگ با استفاده از چاپ افست چاپ شده و برای محافظت بیشتر روی آن سلفون (مات یا براق) می کشند. در این نوع جلد امکان چاپ تصاویر و یا نقوش با کیفیت و وضوح بالا امکان پذیر است. استفاده از U.V براق یا مات جذابیت بیشتری به جلد خواهد داد. توجه: قبل از طراحی جلد حتما ً مشخصات فایل مورد نیاز برای چاپ را با بانک سالنامه را کنترل نمایید.
8. آستر بدرقه: ورق کاغذی نسبتا ً ضخیم که از یک طرف به داخل جلد و از طرف دیگر به اولین صفحه کتاب یا سالنامه متصل می شود. آستر بدرقه های تولیدات بانک سالنامه به رنگ طوسی سیر بوده و در صورت سفارش امکان چاپ آرم و یا تصاویر و یا نقشه ایران و جهان امکان پذیراست. توجه : هزینه چاپ رنگهای نقره ای، طلایی، مسی و یا چاپ رنگ های معمولی به صورت زمینه پر معادل 2رنگ چاپ محاسبه می شود.
9. صحافی سیمی: اتصال صفحات سالنامه و کتاب در حالت صحافی عادی با استفاده از دوخت و رشته های نخ بوده ولی در صورت نیاز امکان صحافی سیمی (زوج) وجود دارد. توجه: به علت قطور بودن سالنامه های روزانه صحافی سیمی این نوع سالنامه های توصیه نمی شود.
10. تبلیغ رنگی: چاپ متن ها و تصاویر تبلیغی بر روی کاغذ های گلاسه و صحافی آن در ابتدا و انتهای سالنامه. تعداد صفحات تبلیغ گلاسه باید یکی از اعداد (2/4/8/16/24/32/40/48و ...) باشد. توجه: قبل از طراحی صفحات تبلیغی حتما ً مشخصات فایل مورد نیاز برای چاپ را با بانک سالنامه کنترل نمایید.
11. فرمهای اضافی: هر 16 صفحه از اوراق کتاب یا سالنامه را یک فرم می نامیم (البته فرمهای 4/32/12 و... صفحه ای نیز وجود دارند) در صورت نیاز می توان اطلاعات خاص مانند مشخصات فنی- اطلاعاتی مهندسی- نمایندگی ها- صفحات یادداشت و... را به سالنامه مورد نظر خود اضافه کنیم.
12. چاپ آرم صفحات: آرم و یا مشخصات شرکت ها می تواند بصورت تک رنگ و یا چند رنگ روی صفحات سالنامه چاپ شود محل چاپ آن هر جای صفحه می تواند باشد ولی در تولیدات بانک سالنامه محل مشخصی در بالای صفحه برای این کار در نظر گرفته شده که استفاده از آن توصیه می شود. چاپ آرم و یا نوشته به صورت کم رنگ (ترام) در زمینه کاغذ نیز امکان پذیر است. همچنین زمینه سفید کاغذ می تواند به رنگ کرم و یا رنگهای دیگر چاپ شود.
13. ربان اختصاصی: استفاده از ربان اختصاصی با عرض 11 میلی متر که نام و یا آرم شرکت در طول آن تکرار می شود زیبایی سالنامه را دو چندان می کند. بافت ربان با 2 یا چند رنگ امکان پذیر است.
14. کلیشه: قطعه فلزی که طرح آرم و یا نام شرکت به صورت برجسته (به ارتفاع 5/1 یا 3 میلی متر) روی آن ثبت شده و برای طلاکوبی و یا داغی مورد نیاز است. برای تهیه کلیشه،یک برگ پرینت با کیفیت خوب در اندازه یک به یک و سیاه و سفید (بدون ترام و قسمت های خاکستری) از آرم یا متن مورد نظر مورد نیاز است.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
برای تعیین عطف کتاب که معمولا از کاغذ 70 گرم استفاده میشه که برای این منظور مثلا ما یه کتاب 224 صفحه ای ابعاد وزیری داریم که با این صفحات هر فرم 16 صفحه ای درمیاد 14 فرم کامل ، بعد فرم رو به عدد 0.7 که میشه گرماژ ، تقسیم میکنم که میده بهمون 9.8 و 2 میل هم برای جای بازی در نظر میگیرم و ....9.8 = 0.7 × 14 = 16 ÷ 224
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
محاسبه عطف کتاب (فرمول شماره یک)
SP(cm)=[n×(p/100)]/20
SP: Spine Book width – عطف کتاب
n: Pages – تعداد صفحات
p: paper weight – گرماژ کاغذ
نتیجه به دست آمده بر مبنای میلیمتر میباشد.
مثال: کتابی با کاغذ 80 گرمی در تعداد 100 صفحه:
20/(80/100)×SP=100
SP=4 mm
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
محاسبه عطف کتاب (فرمول شماره دو)
با توجه به اینکه ضخامت یک ورق کاغذ 100 گرمی برابر 0.05 میلیمتر میاشد.
SP= (n*p)*5 /10000
SP: Spine Book width – عطف کتاب
n: Pages – تعداد صفحات
p: paper weight – گرماژ کاغذ
نتیجه به دست آمده بر مبنای میلیمتر میباشد.
مثال: کتابی با کاغذ 90 گرمی در تعداد 150 صفحه:
SP=(150*90)*5/10000
SP=6.75 mm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
فرمول پيچيدگي خاصي نداره:
مثال : عطف يك كتاب 100 صفحه اي كه بر روي كاغذ 80 گرمي چاپ شده چند ميليمتر هست؟
جواب:
5.68 = 0.0568 × 100
0.0631 = 90 ÷ 5.68
5.048 = 80 × 0.0631
در واقع ضخامت عطف كتاب شما تقريبا برابر با 5 ميلي متر هست منتها اين فقط عطف صفحات داخلي هست و اگر براي مثال كتاب شما با جلد مقوايي صحافي مي شه نهايتا چيزي حدود 1 ميلي متر هم به اون اضافه ميشه و ضخامت نهايي عطف 6 ميلمتري همراه با جلد خواهد بود.
برچسبها: عطف کتاب,